Upravljanje klimatskim rizicima i prilagodba klimatskim promjenama

Gdje:

Facebook stranica Istarske razvojne agencije - IDA d.o.o.

Kada:

17. ožujka 2021.

Rok za prijave:

10. ožujka 2021. - 17. ožujka 2021.

Opis programa

Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. u sklopu projekta 'Usluge Poticanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva - UP SMART', poziva na on line radionicu na temu “Upravljanje klimatskim rizicima i prilagodba klimatskim promjenama” koja će biti dostupna na Facebook stranici Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. u srijedu, 17. ožujka,2021. godine u trajanju od 10:00 sati do 13:00 sati.

Zadnjih godina svjedoci smo klimatskih promjena posebno u urbanim sredinama. Povećanje temperature u ljetnim mjesecima, kratokrajne oborine povećanog inteziteta, nestašica vode u ljetnim mjesecima, dizanje razina mora zajedno s povećanom urbanizacijom doprinose sve većoj osjetljivosti gradova na klimatske promjene te probleme u ekosustavima. Urbanizacija mijenja pokrivač namjene zemljišta, općenito smanjuje količinu ekološki netaknutog zemljišta i uzrokuje fragmentaciju preostalog zemljišta, što smanjuje vrijednost staništa vrsta i povećava vjerojatnost daljnje ekološke degradacije.
Povezanost urbanizacije, ekološke održivosti i klimatskih promjena ovisi i o geografskom položaju grada unutar pojedine regije, a porast razine mora i pojačani intenzitet i učestalost olujnih vjetrova jest kombinacija prirodnih fenomena pogoršana "odlukama o naseljavanju, razvojem kanala, gubitkom močvarnih područja, vađenjem nafte i prirodnog plina, te projektiranje, konstrukcija i neuspjeh zaštitnih konstrukcija i skladištenja oborina na klasičan način.
U kontekstu rastuće potražnje, klimatske promjene mogu dodatno smanjiti dostupnost vode zbog promjena u oborinama ili zbog povećane evapotranspiracije posebice u sušnim mjesecima.

Sadržaj radionice “Upravljanje klimatskim rizicima i prilagodba klimatskim promjenama”: Uvod o klimatske promjene; Veza urbanizacije i klimatskih promjena na ekosustav te dostupnost vode i hrane; Prilagodba klimatskim promjenama; Upravljanje klimatskim promjenama; Primjeri iz prakse.

Cilj radionice je upoznavanje s klimatskim promjenama i ulogom koju imaju u društvu građani, lokalna uprava, država te poduzetnici posebno u osjetljivim granama kao što je turizam. Radionica je namjenjena i svim prostornim planerima, urbanistima te ostalim malim i srednjim poduzetnicima čija aktivnost i djelovanje uveliko utiču na upravljanje klimatskim promjenama.

Radionicu će voditi Tatjana Uzelac, suvlasnica projektantske tvrtke Starum koja već niz godina aktivno sudjeluje u projektiranju održivih sustava i prilagodbi klimatskim promjenama u RH. Osim projektiranja izvedenih sustava, Tatjana Uzelac, je više od 10 godina i stalni gost predavač na Građevinskom fakultetu u Rijeci na kolegiju Urbani vodni sustavi, te sudionik mnogobrojnih radionica i seminara na temu urbanih vodnih sustava i klimatskih promjena.

Radionica je besplatna i dostupna svim zainteresiranim malim i srednjim poduzetnicima i ostalim polaznicima.

Radi projektnih obveza molimo da izvršite prijavu.

Kontakt osoba: Jelena Nikolić, stručna suradnica

E-mail: jelena.nikolic@ida.hr

Telefon: +385 52 381 900

Prijave su zatvorene!